Vi har många gånger sedan starten 2008 ställts inför frågan varför vi inte säljer fat. Svaret har varit att vi först vill visa vad vi har att erbjuda innan vi säljer hela fat. Nu har vi beslutat att det dags att ge 100 personer den unika möjligheten att äga sitt eget fat hos Spirit of Hven.

Vi anser oss ha bevisat att vi håller hög kvalitet genom hela vårt sortiment och våra blivande kunder har fått en stor portion smakprov på vad vi producerar på Hven. Denna unika möjlighet, att ta del av ett eget fat på Spirit of Hven Backafallsbyn är riktat till ett mindre antal kunder. Det innebär att erbjudandet endast avser ett begränsat antal fat.

Spirit of Hven Backafallsbyn ligger vid de berömda och av Gabriel Jönsson omsjungna Backafallen på ön Hven mitt i Öresund med sin storslagna utsikt över de danska och svenska kusterna. Spirit of Hven Backafallsbyn är helt familjeägt och drivs av familjen Anja, Henric & Charlie Molin.

Bli en av Spirit of Hvens fatägare

Nu har du chansen att anmäla dig, din förening eller ditt företag som köpare till ett unikt fat som skall fyllas med råsprit och bli whisky på Spirit of Hven.

Du/Ni blir då en av ägarna till de 100 fat vi säljer vid detta tillfälle. Detta är en resa ni gör tillsammans med oss på Spirit of Hven där ni kan följa utvecklingen på den råsprit som fatet fylls med.

Faten lagras på Hven och ni kommer erbjudas datum då ni kan teckna er för att vara med när fatet fylls.

När fatet fylls kommer det märkas med en bild av dig samt ditt namn. I och med att råspriten fyllts på fat har er whiskyresa börjat. Råspriten utvecklas nu till whisky. Naturligtvis har ni möjlighet att bo över på destilleriets hotell i samband med ert besök och njuta av god mat och en trevlig stund på Spirit of Hven.

Provsmakning av fatet

Självklart finns det möjlighet för er och era vänner att provsmaka innehållet i fatet under lagringstiden.

Provsmakningar anordnas i vår restaurang och bar där utskänkningstillstånd finns. Ni erbjuds att komma och provsmaka fatet två gånger under lagringstiden. Första provsmakningstillfället är möjligt efter ett års lagring. Andra provsmakningstillfället kan ske efter två års lagring.

Buteljering

När ni önskar buteljera fatet anmäler ni detta till oss och fatet bokas in för buteljering. Fatet måste lagras minst 36 månader för att få kallas whisky men ni bestämmer själv om ni önskar att fatet lagras längre, dock längst 5 år.

Fatägarens reseguide

 • Registrera dig för köp av fat via vår mail
 • Bekräftelse och betalningsuppgifter kommer till dig
 • Ni betalar fatet mot faktura
 • När betalning erlagts och registrerats hos Spirit of Hven, Backafallsbyn Ab erhåller ni en bekräftelse
 • Ni bokar in datum för fatfyllnad samt sänder oss en bild som ni önskar märka fatet med. Vill ni inte delta vid fyllningstillfället anmäler ni detta.
 • Provsmakning erbjuds vid två tillfällen under lagringsperioden.
 • Ni bestämmer när ni vill att fatet skall buteljeras, alla flaskor buteljeras vid ett tillfälle.
 • Ni bokar samtidigt datum för när ni önskar hämta ut det tomma fatet.
 • Inom kort härefter betalar ni och hämtar ut flaskorna på ett godkänt försäljningsställe.
 • Whiskyn är nu din och hemma hos dig, Grattis!

Reservation av fat

Faten som råspriten kommer lagras på är ny lufttorkad Quercus Muehlenbergii ek, hårt rostad, hårt kolat, slipade fat med galvaniserade ringar. Fatet ger råspriten en söt pepprig smak med inslag av choklad, toffee och vanilj.

Ni bestämmer själva om råspriten skall lagras på ett fat som är 50 liter eller 190 liter. 

Klicka här för att hämta beställningsformulär (pdf)

Vänligen sänd denna beställningssedel till Spirit of Hven, Backafallsbyn Ab, Norreborgsvägen 55, 260 13 Sankt Ibb i original samt sänd via mail info@hven.com. Läs också våra allmänna villkor.

Giltigt avtal förutsätter utöver skriftlig beställning även meddelad tilldelning av fat samt full betalning i förskott.

Tilläggstjänster

Extra lagring utöver 36 månader, max 60 månader: 1700 kr/år 

Uthämtning

När du valt att tömma ditt fat och vi buteljerat innehållet är det tid för er att köpa ut era flaskor via ett godkänt försäljningsställe. Detta kan göras via Systembolaget som privatimport eller via uthämtningsställe i Danmark.

Avhämtningsdag bokas i samband med anmälan för buteljering.

Frakt till ert uthämtningsställe ingår i ert fatpris både om ni hämtar ut era flaskor via Systembolaget eller i Danmark.

När ni hämtar era flaskor betalar ni 100 kr/flaska för whisky. I priset ingår även kostnad för flaskor och etiketter. Det tillkommer endast återförsäljares påslag, alkoholskatt samt mervärdesskatt.

Privatimport via Systembolaget

 1. Registrera en förfrågan om privatimport via Systembolagets hemsida.
 2. Invänta ett bekräftelsemejl med ditt nummer på förfrågan
 3. Invänta mejl om att en offert finns på Mina sidor på systembolaget.se (om vi inte kan få en offert från säljaren får du information via mejl)
 4. Gå till Mina sidor och acceptera eller avslå offerten
 5. En bekräftelse skickas till dig via mejl när vi har skickat beställningen till säljaren
 6. Butiken kontaktar dig när varorna har kommit och du hämtar dina flaskor på valt Systembolag

Vår partner i Köpenhamn

 1. Anmäl till Spirit of Hven att ni önskar hämta ut och köpa era flaskor i Köpenhamn.
 2. Spirit of Hven kontaktar utlämningsstället och meddelar att ni önskar köpa era flaskor.
 3. Kontakten i Köpenhamn kontaktar er för detaljer kring betalning och utlämningstidpunkt.

Frågor och Svar 

Hur bokar jag mina besök på Spirit of Hven, Backafallsbyn?
Du och dina vänner är naturligtvis alltid varmt välkomna att besöka oss och vår anläggning.
Fatfyllningsbesök bokas med Camilla Ericsson via mail eller telefon.
Provsmakningstillfälle bokas med Camilla Ericsson via mail eller telefon. Kostnad tillkommer för resor, kost & logi i samband med era besök.

Ni har även möjlighet att boka in andra arrangemang på destilleriet. Vi erbjuder ett stort antal aktiviteter året runt såsom gourmetprovning, whiskyprovning, julbord, sommararrangemang, konferensarrangemang, bröllop, firande av högtidsdag och mycket mer.

Kontaktuppgifter: Camilla Ericsson info@hven.com alternativt 0418 – 44 99 99.

Hur avbokar jag arrangemang på Spirit of Hven Backafallsbyn?
Vänligen se bokningsvillkoren som medföljer din bekräftelse vid ditt bokningstillfälle.

Kan vi vara flera ägare av ett och samma fat?
Naturligtvis kan ni vara fler om att dela på ett fat. Det är dock endast en person som är över 20 år eller en juridisk person, d.v.s. bolag eller förening, som kan stå som ägare för fatet.
Ni är alla välkomna vid både fatfyllningstilfället och vid smakprovningar.

Kan fatet överlåtas till någon annan vid dödsfall?
Vänligen kontakta Spirit of Hven för mer information och blankett för överlåtelse vid dödsfall.

Hur ändrar jag mina kunduppgifter?
Sänd ett mail om dina ändrade kunduppgifter till info@hven.com samt invänta en bekräftelse om att ändring har skett.

Äger jag innehållet i mitt fat?
Ni äger ekfatet. Ni har betalat för fatvård och lagring i 36 månader i vårt lagerhus på Hven och försäkring för råspriten som är en del av vårt lager.

Ni har möjligheten att få buteljerat 48 flaskor á 50 cl vid en alkoholstyrka om 50 % volym. Ni har även möjlighet att ta del av 2 flaskor á 50 cl till fatstyrka vid två provsmakningstillfällen.

Vid buteljering tillkommer en kostnad till Spirit of Hven om 100 kr/flaska för whisky, det vill säga först då betalar du för alkoholen/innehållet, kostnad för flaskor, tillbehör och etiketter. 

Varför skall jag provsmaka mitt fat under lagringstiden?
Om du provar ditt fat under lagringstiden följer du hur råspriten utvecklas under sin lagringstid och du får en unik inblick om just ditt fats individuella smakutvecklig. Om du under tre år smakat på ditt fat, t ex varje år från fatets fyllnadsdag, kommer du enklare att kunna avgöra om det är redo för buteljering. Dessutom är det väldigt trevligt att ta med övriga fatägare eller andra vänner på en provsmakning! Gör det till en tradition att besöka Hven.

Vilken information finns på etiketten?
På etiketten står alkoholhalt samt volym på flaskan. Det kommer också stå Spirit of Hven samt den text du väljer att vi skall sätta på etiketten.