Language / sv

Svensk Whisky för Ukraina

 Svenska Whiskydestillerier samarbetar för att stödja de som drabbats av kriget i Ukraina 

Krig och kris drabbar alltid hårdast de som är mest utsatta redan från början. Den hemska situationen i Ukraina är inget undantag. Behovet av stöd och hjälp är stort och kommer behövas under lång tid. 

Patrik Dalsjö, en av Sveriges Whiskyfantaster och en fin ambassadör för de svenska destillerierna, fick en idé om att försöka ena de svenska whiskydestillerierna i en insats för att belysa behovet av stöd till de drabbade. Destillerierna kunde bidra med produkten och konsumenterna med pengarna, allt för att öka möjligt bidrag. 

”Jag satt en kväll med en av mina recensioner för Judge Dram och kriget i Ukraina fanns i bakhuvudet. Då kom idén att hela whiskysverige kanske kunde göra en insats för att samla in pengar till Ukraina. Hur häftigt hade det inte varit om alla svenska whiskydestillerier gick ihop och gjorde en whisky till förmån för Ukraina? 

Vi delar ju till och med samma färger i våra flaggor. Jag skrev ihop ett brev och hoppades att jag skulle få något svar i alla fall. Jag hoppades verkligen att de skulle tycka att det här var en bra idé då nog alla känner likadant som jag, att kan vi göra något så bör vi göra det!” 

Fantastiskt och fint initiativ, självklart ville de etablerade whiskydestillerierna, små såväl som större, gärna hjälpa till. Nio svenska destillerier gick ihop och bidrog med whisky från sina destillerier för att skapa en helt unik Svensk Blended Whisky. Det beslöts att allt överskott skulle gå oavkortat till UNHCR’s Ukrainahjälp 

När etiketterna skulle tas fram, så ville även tryckaren och materialleverantören bidra och valde att sponsra etikett och tryckning. Ett stort tack till PG Etikett och Ystad Tryck för detta generösa bidrag. 

Det är med stolthet vi nu kan berätta att whiskyn kommer lanseras på Systembolagets beställningssortiment den 11 juli 2022. Det är en begränsad upplaga om 2.400 flaskor som släpps endast via Systembolaget. 

Om, eller förhoppningsvis när, alla flaskor är sålda kommer det ge 753.600 kronor till UNHCR’s verksamhet. 

Det gläder oss medverkande destillerier att vi som bransch, med några av våra leverantörer, snabbt kunnat gå samman för ett gott ändamål. Att vi kan, med hjälp av alla som köper en flaska och genom UNHCR, i någon mån lindra situationen för de Ukrainare som blivit offer för krigets brutalitet. Det värmer både själ och hjärta. 

Vill man stödja UNHCR’s fina arbete, men inte kan eller vill köpa whisky; då går det bra att besöka webbplatsen Sverige för UNHCR, bidrag kan inbetalas till: PG: 90 01 64-5 eller BG: 90 0-16 45 skriv Ukraina i meddelandefältet. 

Volym

70 cl.

Alkoholhalt

46 %

Art. nr

57521