Language en / sv

Seven Angels No.4 St Jerahmeel

Köp

Seven Angels, är en serie av maltwhiskys som släpps en per år från Spirit of Hven. Detta är nummer fyra, St Jerahmeel, en singelmalt whisky med bara en svag antydan till rök. Där maltkornet och eken fått stå i första rummet. Det finns antydningar av vinfat i karaktären, men bara som komplement och i balans till grundkaraktären av malten, som ger en brödighet; och skogsnoterna som kommer från eken bidrar med friska gröna dofter.

Denna whisky har en tydlig mognad med oxiderade noter från symbiosen mellan tanninerna från ekfaten och alkoholen balanserad av estrarna och aldehyderna från jäsningen. En unik och spännande whisky med lockande smak, som verkligen sätter fantasin i rörelse.

Hur vi skapar den

St Jerahmeel är en spännande balans mellan åtta ekfat, som har mognat sedan 2013. Sju av faten är orökt mältat korn och ett av faten är rökig malt till en halt av 38ppm fenoler. Jäststrängarna är Cerevisiae och Bayanus. Fyra av faten är gjorda av Amerikansk Quercus Muehlenbergii, dessa bidrar med nötighet och en rondör i munkänslan. Tre av faten är av lufttorkad Q. Petraea från Allier. Av dessa har två tidigare innehållit vit Bourgogne och ett fat har tidigare innehållit ett rött Amaronevin. De franska faten ger en skogston från eken och en lockande nyans av vin i bakgrunden. Det åttonde fatet är ett återfyllt Sherryfat, gjort av Q. Rosacea. Detta har tidigare innehållit orökt whisky i några år. Detta fat bidrar med en behaglig men inte dominant ton av den PX sherry som fatet ursprungligen hade.

Doft och smak

Som den är, första doftnoten är fruktig med en lockande arom av äpple och päron, följt av en svag not av läder och tryffel. Komplex doft med minnen av jordkällare fylld med höstens frukter och bär. Fonden i doften är målade med oxiderad vanilj och noter av blommighet. Väl i munnen ger den ett sammetslent första intryck på smakpaletten, med noter av karamell och kanderade bär. Efter en lite stund växer en fruktsyra fram balanserat med svaga noter av tanniner från eken. Lång eftersmak med tydlig frukt och markerade träsockerarter.

Med vatten, efter tycke och smak, tonar frukten över i nygräddad sockerkaka med antydning av rostade mandlar. En svag not av fenoler från rött vin blandat med lockelserna från en söt sherry lurar i fjärran. Bakgrunden är en chocolateria i ögonvrån. Med vatten blir smaken sammetslen och härligt fruktig med en magnifik balans mellan syra och sötma på paletten. Eftersmaken är relativt lång med en fruktig sötma. Detta är en whisky som står sig lika väl med vatten som utan.

Fakta: Begränsad upplaga, 1.683 flaskor om 500ml, varav 1.200 säljs via Systembolaget med säljstart: 2024-03-01.

Volym

50 cl.

Alkoholhalt

43,6 % %

Art. nr

4154202