Language en / sv

Seven Angels No.2 St Uriel

Köp

Seven Angels är en serie av sju maltwhiskys från Spirit of Hven. Den andra whiskyn i serien är St Uriel. Det är en singelmalt med en liten, modest rökighet. Det är en begränsad upplaga baserad på en blandning av åtta (8) ekfat fyllda 2012. St Uriel är en av ärkeänglarna i kristen tro. Etymologiskt betyder Uriel, Gud är mitt ljus. Enligt Henoks bok, från 200 f.kr., var Uriel en av de änglar som hjälpte till att begrava Adam och Abel i Edens lustgård. Kanske berodde detta hans engagemang av att enligt Johannes hemliga bok så var det Uriel som hjälpte Yaldabaoth att skapa Adam. Det var även Uriel som varnande Noak för den kommande syndafloden. När Abraham, som anfader för de stora världsreligionerna vandrade västerut, var det Uriel som ledde hans steg.

Ärkeängeln Uriel är skyddshelgon för konfirmationen och dopet. Hen är även beskyddare för konst, poesi och vetenskap. Hens attribut är en bok, eller pergamentrulle samt ett flammande svärd. Hen kan även ses med en avbild av solen och hållandes ett dryckeskärl. Uriel är en perfekt symbol för en whisky som vi vill avnjuta när vi ser att samhället börjar öppna upp igen, när vi åter kan besöka teatrar, museer och konserter. Vi kan njuta konsten och poesin mycket tack vare vetenskapen och tron. Vad som är säkert, är att vi känner solen när vi håller vårt dryckeskärl, fylld med en god spirituell dryck. Passande för en whisky från Hven, är att Uriel även är ängel för planeten Mars.

St Uriel är en fantastisk balans av åtta ekfat med lätt rökig singelmalt whisky. Faten har mognat i lagerhus med kontrollerat klimat sedan 2012. Maltreceptet är 70% orökt malt, 25 % rökmalt (40ppm) och 5% chokladmalt. Jästen är 80% Cerevisiae och 20% Bayanus. Sex av faten är av Virgin Quercus Muehlenbergii (Chinkapin ek) som är hårt rostade och hårt kolade. Ett fat är av Quercus Macrocarpa (Burr ek), hårt rostat och svagt kolat. Det åttonde fatet är tillverkat av Quercus Petraea från Allier, har tidigare innehållit en röd Cabernet sauvignon från norra Italien. Samtliga fat är tillverkade av ek som lufttorkat minst 36 månader. Innan en mycket försiktig filtrering har faten fått gifta sig på tank under lätt luftning.

Doft

En lätt not av norditaliensk Cabernet i första doften. Med lite luft framträder en kraftig ton av maltighet och rostad ek. Det smyger en svag not av mentol långt bak i doften. Chinkapin eken ger den för Hven så säregna doften av smörkola och fudge. En lätt blommighet med nyanser av banan och tydliga toner av vanilj och russin i efternoterna

Smak

Smaken är rund även med en något högre alkoholstyrka. En försiktig filtrering har bibehållit smöriga estrar och vaniljtoner som bidrar med en fin textur. Syran är balanserad med svag bitterhet och markerad sötma från Chinkapin-eken. Tyngdpunkt mitt på tungan.

Volym

50 cl.

Alkoholhalt

48,6 %

Art. nr

4111402