Language en / sv

Seven Angels No.3 St Michael

Köp

Seven Angels, är en serie av sju maltwhiskys med olika smakriktning från Spirit of Hven. Den tredje whiskyn i serien, St Michael, är en tribut till ärkeängeln Michael. Han ses ofta som den ängel som anses stå Gud närmast. Hans namn tolkas som ”den som ser Gud”. Han är himmelens beskyddare och den som leder kampen mot den fallne ärkeängeln Lucifer. Som den högste bland ärkeänglarna är han beskyddare för solen och hans väderstreck är söder. Hans färg är guld och hans element är eld. Hans veckodag är söndag.

St Michael är den ärkeängel som befriar jorden och dess invånare från rädslans effekter. Han har en egen klarhet och beslutsamhet som kan hjälpa oss när vi står inför val i livet.

I bibeln omnämns St Michael som härförare och befälhavare över änglastyrkorna. Förutom Michael är Jesus den enda som gives befäl över en armé av änglar. Då det vore märkligt att utse två rivaliserande härförare, är kanske den logiska tolkningen att Michael och Jesus syftar på samma person. Enligt bibeln skall Michael träda fram i ”en tid av nöd”.

St Michael var ängeln som räddade Isak från att bli offrad av Abraham vid berget Moria. Såsom en stridande härförare avbildas han ofta med ett svärd, försvarandes jungfru Maria mot en drake eller mot Satan. Alltid beredd att stå upp för de svaga och råda de starka. Den äldsta och mest kända fristaden tillägnad St Michael är Michaelion från början av trehundratalet. Den låg i Konstantinopel, nuvarande Istanbul. Med en femtedel av Turkiets medborgare är det dess största stad och främsta ekonomiska, kulturella och historiska hubb.

I dessa tider av oro och en omvärld drabbad av ofred, katastrofer och osämja; kan det vara fint att ha en ärkeängel att be om en stunds lugn, ro och utrymme för kontemplation. St Michael har inspirerat vår Master Blender till denna whisky. Likt ärkeängelns arbete på flera fronter, för att träda fram där det behövs; verkar här sju disparata fat med olika ursprung och innehåll för att bilda en gemensam armé att besegra, och förena våra smak och doftlökar. Det visar att tillsammans är knippet av kvistar starkare än varje gren för sig.

Hur vi skapar den

St Michael är ett härligt lagarbete mellan sju fat. Fyra fat av lufttorkad fransk Q. Petraea, två av lufttorkad amerikansk Q.Muhlenbergii och ett av Iberiansk Q. Rosacea. Singel malt spriten destillerades på Hven 2012 och faten har i sin helhet mognat på Hven. Av de fyra franska faten, har två tidigare innehållit rött vin; ett franskt Premier Grand Cru Classé och ett italienskt DOCG. Två har innehållit Italiens bästa söta vin. Alla fyra är Hvens orökta recept. De två amerikanska faten balanserar varandra. Det ena har tidigare innehållit Hvens orökta Singel Malt till Urania i fyra år, för att sedan åter fyllas år 2012 med vårt orökta recept. Det andra är vårt rökiga recept (38ppm) som lagrats på ett hårt kolat jungfrufat. Det sjunde, iberiska fatet, är ett PX sherryfat (Butt) som mognat med vårt rökiga recept (38ppm).

Doft och smak

Som den är, dansar den första doften in i näsan som en virvelvind, och är en härlig kombination av hasselnöts crème, päron och moget rött vin. Med lite luft blommar aromen ut i aprikos, choklad och karamelliserad honung. Doften av nygräddat bröd smyger i fonden. Smaken utan vatten är intensiv och rullar ut över hela tungan. Den aktiverar alla smaklökar och spelar upp sötma och beska i en perfekt harmoni. Den visar en lätt oljighet i avslutet med en liten pepprighet och toner av mineralitet.

Med vatten, öppnar doft och smak upp sig. Den tål mycket vatten, och visar sig kanske allra bäst med 1/3 vatten. Doften växer, för att sedan övergå i en nästan kaosartad doftexplosion. När vattnet vant sig vid doftämnena, lugnar den ner sig, och breder ut sig som en mjuk filt på en blommande sommaräng. Den härliga aromen berättar om svag rök på avstånd och doften av chokladgratinerade kamben, glacerade med honungsmarinerade aprikoser. Smaken är balanserad med liten pepprighet. Eftersmaken är relativt lång med maltighet.

Fakta

Begränsad upplaga, endast 2640 flaskor om 500ml, varav 1200 till Systembolaget. Säljstart 2023-03-03

Volym

50 cl.

Alkoholhalt

50,1 %

Art. nr

41348