Language en / sv

Seven Stars No.6 Mizar

Denna sjätte whisky i Spirit of Hvens “Seven Stars”-serie är en singelmalt whisky med en härlig torr rökighet. Väl balanserad genom slutlagring på franska vin fat med exceptionellt hög andel Cabernet Sauvignon, sedvanligt kryddat med Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot. Receptet är utmanande med stor lakritsdoft, underbyggd av en påtaglig träsötma vilket ger en lång sprudlande eftersmak.

Receptet för Mizar är 58,8% Lagermalt, 35,3% Rökmalt (38ppm), 5,9% Chokladmalt. Destillatet har fått mogna mellan sju och tio år på; 64,7% Muehlenbergii ek från Missouri, 23,6% Petraea ek från Allier och 11,7% Robur från Bourgogne. Whiskyn har fått gifta sig på sju stycken Quercus Petraea fat om 225L, som tidigare innehållit rödvin från Bourgone. Ytterligare sju fat med samma recept har lagts för vidare, längre mognad. Denna whisky kommer släppas i september 2018. De traditionella whiskyfenolerna uppgår endast till 20ppm men påbyggt med fenolerna från Bourgogne faten uppgår totala halten till 32ppm. En härlig Singelmalt med smekande vinösa tanniner och kryddig lakritsvanilj. Njutning på flaska.

Doft

En arom fylld av lakrits och läder, örtig kryddighet och en mjuk omslingrande doft av torv. Här finns en klar doft av rök hoptvinnad med blommande apelsinträd och rosenblad detta kombineras med en lätt saltig sjöbris. Bakom den lätta pepprigheten finns en klar ton av vanilj och choklad.

Smak

Smaken är frisk och lite ettrig med en örtig pepprighet. Whiskyn visar mognad och härlig fatkaraktär samtidigt som den visar på en ungdomlig fräschör kombinerad med fudge och vanilj i avslutningen. Tanken går till mjuk Cohiba med friska citrustoner och anis. Mellanlång eftersmak med oljig avslutning, balanserad väl på mitten av tungan.

Volym

50 cl.

Alkoholhalt

45 %

Art. nr
Slutsåld