Language en / sv

Seven Stars No.1 Dubhe

Den är den första i en serie av singel malt whisky som kommer släppas från destilleriet i begränsade upplagor, alla under flaggan ”Seven Stars”. Som inspiration har vi än en gång skådat mot himlen, vi skådade mot norra stjärnhimlen och såg asterismen Karlavagnen som är de sju ljusstarkaste stjärnorna i Stora Björn. Denna första whisky fick sitt namn efter den näst ljusstarkaste stjärnan av de sju, Dubhe.

Whiskyn är mjuk och rund med en ungdomlig fräschör. Den har en svag men markerad rökighet som i kombination med lakrits och lädertoner ger en fyllig munkänsla. Mognad sker på en blandning av amerikansk, fransk och spansk ek där den amerikanska ger kola- och vanilj karaktär, den franska bidrar med lakrits och pepprighet och de båda balanseras upp av örtighet och torkad frukt från spansk ek. Spirit of Hven är ett av få destillerier som har möjlighet att göra hela förädlingen från fält och sädeskorn till destillering, lagring och buteljering på plats. Destilleriet sätter en stolthet i att veta och styra vad som händer i varje steg i processen från mäskning av det mältade kornet till jäsning, destillering och fatmognad innan den färdiga whiskyn hamnar på flaska. Det är tydligt att whiskyn är en härlig synergi av empirisk kunskap med fingertoppskänsla och gedigen kunskap i de tekniska detaljerna.

Doft

Doften markerat örtig med klara toner av nypon, lakrits och nyskördad halm. Bakom de diskreta dofterna av orangeri visar sig en tydlig om än distinkt rökighet med inslag av tjära och läder.

Smak

Smaken är fylld av mogen frukt med en klar pepprighet, rökigheten matchas perfekt av den fylliga vaniljen. Tyngdpunkten ligger mitt på tungan och den har en fin balans mellan syra och oljighet.

Volym

50 cl.

Alkoholhalt

45 %

Art. nr
Slutsåld