Language en / sv

Sevens Stars No.4 Megrez

Denna whisky är den fjärde i serien ”Seven Stars” från Spirit of Hven. Det är en mellanrökig singelmalt whisky, skapad från korn till flaska i det lilla familjeägda destilleriet som ligger på ön Hven mitt emellan Danmark och Sverige.

Basen i Megrez är 5% Chokladmalt, 40% Rökmalt och 55% Pilsnermalt. Destillatet har mognat på 8,4% Fransk Petraea, 33,4% Fransk Robur och 58,2% Amerikansk Muehlenbergii. Whiskyn har fått gifta sig på Spansk Quercus Robur strax under ett år. Dessa fat på 500L har tidigare lagrat Pedro Ximénez Sherry vilket ger en svag russinton i bakgrunden. Rökigheten är modest med en fenolhalt på 26 ppm, vilket gör att den är tydlig men tar inte överhanden. Lite som en sommarbrasa på avstånd. Under den första lagringstiden har Quercus Muehlenbergii från Missouri bidragit med mjuka vaniljtoner, Q. Petraea faten har gett lakrits och pepprighet och de Q. Robur faten har gett basala jordtoner. Slutlagringen på sherryfaten har gett både sötma och örtighet från eken men även en charmig ton av mogna druvor från Pedro Ximénez.

Doft

Doften markerat örtig med klara toner av nypon, lakrits och nyskördad halm. Bakom de diskreta dofterna av orangeri visar sig en tydlig om än distinkt rökighet med inslag av tjära och läder.

Smak

Smaken är tydlig och väl balanserad mitt på tungan. Whiskyn har en klar sötma från den färska eken och en härlig fyllighet med drag av Pedro Ximénez. Eftersmaken är medellång utan bittra eftertoner, den svaga syran balanseras väl av träsötman.

Volym

50 cl.

Alkoholhalt

45 %

Art. nr
Slutsåld