Language en / sv

Seven Stars No.7 Alkaid

Alkaid är nummer 7 och den sista i Spirit of Hvens “Seven Stars” serie. Den binder ihop kvintessensen från de tidigare utgåvorna genom att innehålla delar av det som varit unikt i varje stjärna. Det finns toner av amerikansk och europeisk ek, aromer av eleganta viner såsom rödvins fat och Sherry samt en mjuk antydan av rök.

Receptet för Alkaid är det mest kraftigaste av alla stjärnorna i serien. Det är något rökigare än sina föregångare vilket balanseras av en betydligt längre lagringstid på lufttorkad ek. Av de nio faten som ingår i blandningen så är receptet 12,35% lagermalt, 9,5% chokladmalt/ale malt och 78.1% torvrökt malt.

Doft

Första aromerna som träffar doftreceptorerna är lakrits och russin, de följs av rika dofter av mörk choklad och kaffe. Whiskyn har en lätt vinös ton av framför allt Cabernet sauvignon. Trots en relativt hög procent är doften inte påträngande, snarare insmickrande och lätt parfymerad. Den har lätta toner av rök, mandel och viol. De maltiga dofterna är tydliga och byggs väl upp av en fräsch arom av mogna äpplen.

Smak

Smaken är elegant och mjuk även vid 45 %vol. Alkaid har en lätt oljig ton som landar mitt på tungan. Syran och tanninerna är väl balanserade och whiskyn upplevs mogen. Eken bidrar med delikata estrar och en modest stringent bitterhet följt av en härlig sötma från träsocker och ek-laktoner.

Volym

50 cl.

Alkoholhalt

45 %

Art. nr
Slutsåld