Language en / sv

Seven Stars No.6:2 Alcor

Alcor är nummer 6:2 i Spirit of Hvens “Seven Stars” serie.  Ett fantastiskt äktenskap mellan amerikansk och europeisk ek. Den presenterar en underbar kombination av traditionella whisky laktoner med örtig friskhet och yngre, livfull och lockande vinfats karaktär. Whiskyn har en fascinerande doft- och smakpalett med en härlig insmickrande balans mellan fräschör och mognad, sötma och syra, bitterhet och textur.

Receptet för Alcor var menat att bli en längre slutmognad av Mizar på Chateau Margaux fat. Tyvärr blev inte resultatet fullt som vi hade önskat. Så för att förbättra receptet tillsattes whisky som mognat på vinfat från Italien, Olorossofat och Hven Vodka fat. Slutresultatet blev så bra att det rörde vår destillatör till tårar, av lycka. Grundreceptet är samma som för 6:1 Mizar; 58,8% lagermalt, 35,3% torvrökt malt (38ppm), 5,9% chokladmalt. Denna singelmalt är en blandning av whisky från sju olika ekfat. Tre fat gjorda av Petraea ek från Allier som tidigare innehållit chateau Margaux; ett fat av Faginea ek från Portugal som tidigare mognat Olorosso sherry; två fat av Muehlenbergii ek från Missouri som tidigare använts för lagring av Hven Vodka; och ett fat av Robur ek från Bourgogne som använts för mognad av Maculan Torcolato.

Doft

Första doftintrycket är russin, strax efter kommer en lätt rökig lakritston. Rika nyanser av mörk choklad och kaffe kombinerat med en distingerad doft av läder. Torkade plommon i bakgrunden. Mogen och elegant samtidigt som den är livfull.

Smak

Smaken är förvånansvärt rund även vid 45 %vol. Delikata bittra toner som inte överröstar de söta eklaktonerna och träsockret. Den landar mitt-bak på tungan. Lång, söt eftersmak med mjuka tanniner. Stor munkänsla, vinner på att inte ha kylfiltrerats.

Volym

50 cl.

Alkoholhalt

45 %

Art. nr
Slutsåld