Language en / sv

Seven Stars No.5 Alioth

Detta är den femte whiskyn i Spirit of Hvens “Seven Stars” serie. Det är en singelmalt whisky med distinkt men fortfarande avrundad torvrök, gjord från korn till flaska i det lilla familjeägda destilleriet beläget på ön Hven, i sundet mellan Danmark och Sverige.

Receptet för Alioth är 8% Chokladmalt, 48% Rökmalt och 44% Lagermalt. Destillatet har fått mogna på 10,8% Fransk Petraea, 25,6% Fransk Robur och 63,6% Amerikansk Muehlenbergii. Whiskyn har fått gifta sig och slutlagrats på 500L fat av Spansk Quercus Robur. Dessa har tidigare innehållit en unik torr Oloroso Sherry som bidrar med en torr nötig mandelkaraktär, tillsammans med toner av russin, nysågat fruktträd och citrustoner. Allt i en lockande harmoni. Oloroson ger en typisk ”flor” karaktär. Detta är den mest extroverta whiskyn hittills i Seven Stars serien. Med 34 ppm fenoler och extra torra tanniner längtar denna whisky efter sällskap av en försiktigt rullad Lancero, gärna med en Cortado vid sidan. Den unika fatlagringen och blandningen av olika eksorter ger en komplex framtoning. En whisky designad för sanna konnässörer.

Doft

Utan vatten ger den första doften en tydlig erinran om ett strandbål på avstånd, ilandspolat sjögräs och söta russintoner från honungsmarinerad piptobak. Det finns klara chokladtoner tillsammans med en torr citrusnot och doft av gelébönor. Med vatten framträder söta chokladtoner och torkade plommon sammanflätade med mjuk doft av aprikos. Lätt rökig arom backas upp av Läkemalva (marsh mallow) och nypolerat trä. Långsamt fermenterade tobaksblad i bakgrunden blandar sig väl med antydan av rostat kaffe och kall melass.

Smak

Smaken är kraftfull och balanserad mitt på tungan. Den har en torr smakpalett från färsk ek och lagrad Oloroso. Ingen restsötma, trots detta ingen oönskad bitterhet. Med vatten är smaken väldigt mjuk trots en hög fenolhalt. Balanserad mitt på tungan med en svagt eleverad syra, perfekt att avnjuta med en god cigarr. Eftersmaken är medellång.

Volym

50 cl.

Alkoholhalt

45 %

Art. nr
Slutsåld