Language en / sv

Stjerneborg

Köp

Stjerneborg, är en whisky som skall hylla alla dem som genom mörka utmanande tider med pandemi, ändå lyckats bibehålla kraft, glädje och moral. Till de som kämpat för att hålla oss alla friska och säkra. Se stjärnan ovan dig såväl som inom dig och i din medmänniska. Stjerneborg är en ekologisk singel malt whisky med en svag rökighet och tydlig sötvinston. Den har en mjuk, mångfacetterad smak med klar maltighet upplyft av mjuka rostade ektoner. Den har fått namn efter observatoriet som vetenskapsmannen Tycho Brahe uppförde på Hven 1580.

Stjerneborg är en ekologisk singelmalt whisky som blandats ihop av 18 fat. Det är 12 fat med orökt malt och 6 med whisky rökt till 35 ppm fenoler. Sex av faten (varav tre med rökig whisky) är tillverkade av amerikansk lufttorkad chinkapin (Q.Muehlenbergii) och resterande är tillverkade av fransk bergsek (Q.Petraea). Den franska eken har tidigare innehållit rött vin och dessertvin från en producent i norra Italien De amerikanska faten är jungfruek. De äldsta faten i blandningen lades till mognad under destilleriets första verksamhetsår 2008 och de yngsta faten lades att mogna under våren 2012. Faten har fått gifta sig samman och långsamt vattnats ner till buteljeringsstyrka under 3 månader.

Doft

Första doften är mjuk med inslag av rostad ek och toner av rött och sött vin. Sedan utvecklas en tydlig maltighet och en svag not av torv. Mörk choklad och kaffe följer med en lockande doft av karamelliserad papaya och fudge. De franska ekfaten från Allier bidrar med en tydlig fond till de runda vanilj och mandeltonerna från Chinkapin eken.

Smak

Smaken är mjuk trots den något högre alkoholstyrkan. Den har ett värmande avslut med en svag pepprighet. Syran balanserar väl med sötman. Eftersmaken är lång och insmickrande.

Volym

50 cl.

Alkoholhalt

46,8 %

Art. nr

11120